Life & Family management

Hou jij alle ballen in de lucht?

Gepubliceerd op 11 december 2018

Dalai lama schreef eens: Ik begrijp de westerse mens niet zo goed. Wat me het meest verbaast is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij zijn geld op om zijn gezondheid weer te herstellen.

En dan is hij weer bezorgd over zijn toekomst, dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden, maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit geleefd heeft. 

En dat zijn wij, de westerse mens. De Dalai Lama, wat een wijsheid. In alle rust en vol liefde ziet hij haarscherp.

Bovenstaande wijsheid zie ik vaak.  Oorzaak gevolg. We neigen naar snelle oplossingen, liefst met een diagnose én een pil. Zo, hier zetten we een punt. Het ligt niet aan ons, wij kunnen er niets aan doen. De dokter lost het op.

In mijn praktijk zie ik het ook. Hardwerkende  ouders met kleine kinderen, soms ook  nog mantelzorger voor hun ouders… En dan roepen we massaal: “Ik heb het zo druk!” Maar veel belangrijker is de vraag: “Hoe kan het anders, hoe wil ik het graag?”

Maar waar moet je beginnen,  wat doe je eigenlijk de hele week, en wat zou je anders willen? Begin je bij je verlangen of begin je bij het praktische stuk: “Hoe organiseer ik dit allemaal?”  En als het dan georganiseerd is, overleef je dan op wilskracht of vind je ook echt rust in je hoofd?

Timemanagement, willen we onze tijd managen of ons leven managen?

Kinderen voelen feilloos aan dat papa en mama het NU druk hebben en zij gaan daar zonder woorden lekker voorliggen. Verdorie, wat zijn ze lastig, nu het me net niet uitkomt. Maar is het niet andersom? Zijn zij juist ‘lastig’ omdat papa en/of mama niet rustig zijn? 

“Wat is mijn/ons verlangen en wat willen we onze kinderen voorleven?”

Schrijf je nu in voor de workshop op 8 januari 2019 via het contactformulier op deze site. 

Koefnoentjes
Inspiratieshop