Life & Family management

Als ik werk vindt hij mij leuker

Als ik werk vindt hij mij leuker…

Twee dertigers stappen bij mij de praktijk binnen.  Zij hebben twee zoontjes  van  5 en 2 jaar en nu is ze zwanger van hun derde kindje.

Vertel, zeg ik tegen ze.  Zij kijkt hem aan en hij haar.  Er is duidelijk spanning tussen die twee.

Aarzelend begint hij te vertellen dat het moeizaam gaat met de relatie en dat ze beide erg opzien tegen de tijd na de bevalling. Bij hun eerste kindje verliep dat prima.  Ze hadden een fijne kraamhulp en het kindje  deed het ‘goed’.  De tweede  keer was het anders. Er liep al een peutertje rond, de kraamhulp was niet zo ervaren en papa was deze keer geen twee weken vrij geweest.  Zij zegt: ik was al zo moe toen ik met verlof ging en nu moet ik dadelijk weer zo’n zware periode in, waarin ik me zo eenzaam voel .  Waarom was je zo moe, vraag ik. Ze blijkt een pittige baan te hebben, bij een organisatie die niet zoveel op heeft met zwangere medewerksters.  Ze vecht zich er doorheen tot aan haar verlof. Eigenlijk heeft ze te lang doorgewerkt, maar dat deed ze voor haar collega’s. Zij moesten immers haar werk overnemen als ze met verlof ging.  

32 uur per week, zegt ze bijna trots

Hoeveel uur werk je per week? 32 uur, zegt ze bijna trots.  
Ik vraag hoelang ze op haar werkdagen van huis is. Ze werkt 4 dagen van 8 uur, en ze heeft  1.5 uur reistijd per dag.  Haar man vindt dit erg veel voor hun gezin. Er is veel opvang nodig en dat voelt voor hen beiden niet goed. Manlief oppert om minder te gaan werken, als zij niet minder wil werken. Dat voelt voor haar ook niet goed.   Ik stel nog een paar vragen en dan komt de aap uit de mouw. Toen wij verliefd werden werkte ik full time. Hij ook. We verdienden samen een riant inkomen, bouwden een huis, en hadden er samen veel lol in. Met de komst van die kleintjes werd alles zo anders, de vermoeidheid, de zorg voor de kindjes. Ons zorgeloze leven was een beetje voorbij, maar ik bleef wel veel werken.  Nu merken we allebei dat we zo opgeslokt worden door de dagelijkse beslommeringen en alle dingen die we daarbij te regelen hebben.

 Ik ben zo moe!

In een relatie hebben we drie zaken te regelen:
-de praktische zaken
-quality time met elkaar
-seksualiteit/intimiteit

Hoeveel tijd besteden jullie aan deze zaken?
Ze kijken elkaar aan en zeggen niets. Dan zegt hij: Hoe kun je quality time  en intimiteit hebben als alle dagen vol gepropt zijn met praktische zaken en werk?  Mooie vraag zeg ik, en het antwoord is:
NIET!

Hoe ziet jullie gezin er over een jaar uit als je de zaken blijft organiseren zoals je dat nu doet?  Ze draaien ongemakkelijk in hun stoel. Dat houd ik niet vol ben ik bang, zegt ze. En ik wil het niet volhouden zegt hij.
Maar als ik minder ga werken, ben ik dan nog wel een leuke partner? 
Maar lieverd, je zou me geen groter plezier doen met juist minder werken. Ik vind je zoveel leuker als je een relaxte moeder  bent, en niet zo moe, gehaast en humeurig.

Haar mond valt open

Haar mond valt open, vind jij mij echt nog interessant  als ik minder werk en meer thuis zit? Hij is flabbergasted, hoezo?  Ik hou van jou om wie je bent, niet om hoeveel je werkt. Daarbij  ‘zit’ je niet thuis, we hebben een gezin waar we samen zorg voor moeten dragen, hoe we dat dan ook regelen!

 

Als ze de volgende sessie bij mij binnenstappen zijn ze goed gemutst.
Ze zegt: Na mijn verlof ga ik 3 dagen werken en als dat binnen deze organisatie niet mogelijk is, neem ik mijn ontslag!  Ik feliciteer haar met deze keuze. En dat doe ik vanuit mijn hart.  Je hebt als partners samen te kijken wat jullie samen en jullie gezin het allermooiste past. Wie voelt zich waar goed bij? Kunnen we dit samen realiseren? Is het financieel haalbaar? En zo nog veel meer vragen in een goed gesprek.

Nog maar 10 jaar geleden werkte moeders gemiddeld 20 uur in de week, dat is tegenwoordig 32 uur in de week. Als je partner ook veel werkt is dat nogal wat. Heb het daar samen over. Hoe verdelen we de werkweek en de taken rondom ons gezin? Wie doet wat en voelen we ons daar goed bij?  Kijk niet naar hoe een ander dat doet, maar blijf jezelf. Hoe willen wij dit onder ons dak regelen?

Hoe organiseren jullie dat? Praktische zaken, quality time en seksualiteit/intimiteit in je relatie?

Ik hoor het graag.

 

 

 

 

 

Koefnoentjes
Inspiratieshop