Life & Family management

Interview: Mijn samengestelde gezin

1) Wie ben je?  
Lonneke Wingender, met passie voor mijn vak als Stiefgoed professional begeleid ik jouw samengestelde gezin met als doel meer rust en harmonie voor iedereen die (zo nu en dan) onder jullie dak woont.

2) Welke meest bepalende studie heb je gedaan voordat je de interne Stiefgoedopleiding deed?


Veel opleidingen gevolgd, waarvan de allerbelangrijkste Phoenix in Utrecht was. Daar leerde ik 3 jaar lang Ta, NLP en systemisch werken. Tot op de dag van vandaag put ik daar uit, zowel zakelijk als prive. Ik kreeg antwoord op de allerbelangrijkste vraag die een mens zich kan stellen: “Wie ben ik eigenlijk, en waarom doe ik wat ik doe?”

3) Wat is jouw relatie-situatie?
Ik heb al 20 jaar de liefste partner die ik me kan wensen en twee volwassen zonen waar ik enorm trots op ben.

4) Waarom ben jij gestart met “Stiefgoed werkt voor samengestelde gezinnen”?
Sinds 2004 werk ik met gezinnen, begonnen als professional organizer. Ik kwam bij heel veel gezinnen thuis, orde scheppen in spullen en  administratie, budgetteren, maar ook time management binnen het gezin. Altijd gefascineerd door wat ik zag. Zowat ieder mens heeft dezelfde intentie: We willen het onder ons dak fijn hebben met iedereen die er woont.  Waarom lukt dat dan toch niet altijd? Dat antwoord heb ik gekregen bij Phoenix, maar ook in de opleiding tot Stiefplancoach, Stiefgoed professional en de relatietherapie-opleiding die ik volgde in Antwerpen.

5) Wat is de (grootste) les die jij hebt geleerd in jouw samengestelde gezin?
Ik heb al 20 jaar een samengesteld gezin. Wat had ik graag hulp gehad na mijn scheiding en in de beginjaren van mijn samengesteld gezin. Mijn partner, niet de vader van de kinderen, voelde feilloos aan dat hij zich zo ook niet moest gedragen. Wel voegde hij veel toe voor de jongens. Daar genoot ik van, maar ik vond het ‘alleen opvoeden onder ons dak’ ook erg zwaar. Mijn belangrijkste les was dan ook: Als de jongens bij ons zijn moet ik een stap naar voren doen, en als de jongens bij hun vader zijn kan ik even leunen. In een kerngezin wisselt de rol van opvoeden constant. Soms doet papa even iets leuks met de kids, en soms mama. Als mama moppert hoeft papa zich daar niet altijd mee te bemoeien, en andersom ook niet. Dit is een natuurlijke dynamiek binnen een kerngezin. Deze dynamiek is in het samengestelde gezin compleet anders. Dat heb je te leren. Wat moet ik doen, en wat moet ik zeker laten, als biologische ouder en als stiefouder?

6) Wat is het leukste aan Stiefgoedcoach zijn?
Ik vind het heel erg fijn om deze mooie, maar ook dynamische gezinnen, een duwtje in de goede richting te mogen geven. Samen kijken naar wat er is, en wat wenselijk is om te veranderen. Zonder daar een ‘goed’ of ‘fout’ op te plakken. Hoe geef je woorden aan dat wat je lijf allang zegt? Ik heb buikpijn, ik loop op mijn tenen, ik ben zo blij als mijn stiefkinderen weer weggaan…

7) Welke gebeurtenissen, of eigenschappen van jou en/of je partner, zorgen ervoor dat jullie het samengestelde gezin succesvol maken?
Gebeurtenissen zijn de tradities die het fijn maken. Zeer regelmatig eten we samen, we vieren altijd onze verjaardagen en feestdagen, en gaan ook weleens samen met vakantie.  Eigenschappen van mij en mijn partner die het voor ons succesvol maken? De kunst zit hem voor ons vooral in het “niet op je tenen hoeven lopen”. Je zelf mogen zijn, maar ook jezelf dúrven zijn! Dat is een groot goed binnen ons samengesteld gezin. Vanuit ‘jezelf’ kunnen handelen en communiceren, nieuwsgierig zijn en zonder oordeel de ander zien. Steeds weer eerst kijken, luisteren en leren om elkaar te steunen om steeds de beste versie van een ieder boven tafel te krijgen. 

8) Als je 1 ding over kon doen sinds je gestart bent met jouw samengestelde gezin, wat zou het dan zijn?
Met mildere ogen kijken naar: “Wat doet de scheiding met alle betrokkenen, hoe gaan we verder als ouders van onze kinderen?”  Omdat dit moeizaam ging, hebben we het daar in beginsel in ons samengestelde gezin moeilijker mee gehad dan nodig was, vermoed ik.

9) Wat is jouw beste tip voor samengestelde koppels?
Heb het lef jezelf te zijn. Ik zie toch redelijk vaak dat mensen langdurig op hun tenen lopen. Dit ga je niet volhouden, maar moet je ook zeker niet willen.

10) Wat is het allerleukste aan je samengestelde gezin?
Dat de kinderen twee werelden zien. Beide ouders en hun partners hebben kwaliteiten én eigenaardigheden. In ons samengestelde gezin zijn dat dus twee ouders en twee stiefouders, die elk op hun eigen manier leermeesters voor de jongens zijn.  Papa kan overal een feestje van maken, mama is erg zorgzaam, stiefmoeder kan overheerlijk koken, en stiefvader is heel erg handig. Mooi dat ze dit allemaal meekrijgen. Zee mogen zelf bepalen wat ze hiervan vinden én wat ze hiervan overnemen!

Koefnoentjes
Inspiratieshop