Life & Family management

Wie doet het huishouden hier?

Recent gaf ik de workshop Time management voor moeders.

We waren met een mooie groep vrouwen. Steeds ben ik weer verwonderd over hoe mooi ik mensen vind. Moeders in het bijzonder.

Ik las hen het prachtige gedicht van Tanja Helderman voor.  Mijn hart. Ze ging haar hart ophalen. Ze had het laten liggen.

Maar voordat ik het las, vroeg ik de dames:
Wat is time management voor jou?
Wil je je tijd managen of je leven managen?

 

Mijn hart

Dit jaar
haal ik mijn hart op

Ik had het laten liggen
’t was ergens in een hoek beland
verdwenen naar de achtergrond
overwoekerd door verstand

Dit jaar
haal ik mijn hart op

Ik zal het grondig koesteren
met heel mijn ziel bewaken
maar deel het graag met mensen die
mijn leven mooier maken

                Tanja Helderman (Taalig)

 

Na het gedicht: “Als je alles wat je niet met je hart doet verbant  uit je leven, dan hoef je nooit meer je tijd te managen.

Welke rollen vervul jij in jouw leven? 
Ben je partner, moeder, zus, dochter, vriendin, buurvrouw, sportmaatje, studiegenoot, collega? Schrijf ze eens op.

Dat deden ze ijverig. Zo, zei de een na de ander, nou snap ik waarom ik het zo druk heb!  
Daarna gingen we een week plannen. Eerst de ‘afhankelijke tijd’ taken, daarna de ‘beheersbare tijd’ taken.  En wat liepen de agenda’s vol…

Na mijn vraag: “Wie heeft er huishoudster opgeschreven bij de rollen?”  zei helemaal niemand  JA, ik!
Dames, wie doet dat dan bij jullie thuis?

Shocking nieuws voor de ladies.  VERGETEN!

Op het eind van de avond mijn vraag:

Wat neem je nu mee van deze avond?  Ik kreeg prachtige antwoorden.
Een moeder was net haar moeder verloren. Haar moeder had heel veel spullen nagelaten,  spullen uit haar baby- en kindertijd.  Ook een kapot hobbelpaardje, van plastic, vergeeld. Maar nu, nu kon ze het toch maar niet wegdoen. Ze huilde. Wat moest ze ermee?  Mijn antwoord: helemaal niks moet je er nu mee. Laat het staan, pak het vast, huil je tranen, en laat de tijd zijn werk doen.  Tranen laten zien hoe lief je had.  Er komt een tijd dat je wel kunt bepalen wat je ermee moet. Maar niet nu.  Ik zag dat ze weer adem kon halen.  

BSO is zo duur!

Een andere moeder vertelde:  Afgelopen vakantie bedachten mijn man en ik dat de BSO toch zo duur is voor onze vier kinderen. We zouden een dagdeel gaan schrappen en dan zou ik dat dagdeel thuis zijn. Ik heb toch immers mijn eigen bedrijf en deel mijn tijd zelf in. (valkuil!)  maar na vanavond wordt er helemaal niks meer geschrapt,  zei ze!

Lekker netflixen…

Veel moeders hebben  te weinig een moment voor zichzelf. Vaders trouwens net zo goed.  Iedereen heeft het nodig om even alleen te mogen zijn, je favoriete muziek hard te draaien, te netflixen  zonder externe ruis, of wat dan ook. Gewoon, een momentje alleen.   

Hoe creeer jij zo’n moment voor jezelf?
Nieuwsgierig? Kijk in de agenda, en meld je aan voor de workshop!

 

 

 

 

 

Koefnoentjes
Inspiratieshop