Life & Family management

"Vroeger was er altijd iemand thuis. Nu is iedereen ergens."

Het jonge gezin

Therapievorm

Het jonge gezin met kleine kinderen

Je bent verliefd, zit op een roze wolk en nodigt je lief uit erbij te komen. Heerlijk! Je begint te oefenen voor een baby en je raakt zwanger. Je praat over van alles, maar ook over wie jullie zullen zijn als ouders?
De baby komt en even is er weer die roze wolk. Dan daalt ie neer, harder of zachter. Je slaapt weinig, want de voedingen gaan door en de baby laat ook ’s nachts van zich horen. Je bent moe. Jezus, wat ben je moe! Praten over een goede taakverdeling is er nog niet van gekomen, en nu je zo moe bent, kun je alleen maar overleven.
En wat als er al een kleine van twee rondloopt?

Ineens merk je hoe de roze wolk naar beneden is gestort. Je bent uitgeput, ongelukkig en weet niet meer waarom je er ooit aan begon. Er is één troost, je bent niet alleen en je bent niet de enige. Kijk maar…

De feiten

  • De relatietevredenheid neemt de eerste 15 maanden na de geboorte van het kindje met 50% af, bij minimaal één van de ouders. Meestal voelt de vader zich tekort gedaan.
  • In de eerste drie jaar na de geboorte van het eerste kindje komt 83% van de stellen in een relatiecrisis.
  • Partners met kinderen maken 8x zoveel ruzie als stellen zonder.
  • Het duurt 15 maanden om te ontdekken wie je bent als ouder en de vrouw heeft daarbij 9 maanden voorsprong.
  • Onderzoek onder jonge ouders laat zien, dat het hun grootste wens is om bij elkaar blijven.

Praten over opvoeding… het moet gewoon

Vroeger stond de fysieke verzorging voorop in zorgland, inmiddels weten we hoe belangrijk emotionele zorg ook is.  Hoe de sfeer tussen ouders het (jonge) kind beïnvloedt. Ouders willen visite, facebook en foto’s. Het kind wil alleen maar huidcontact.

Het is moeilijk over jezelf, laat staan over je partner na te denken als ouder. Je hebt vage verwachtingen, maar spreekt ze meestal niet uit.
Welke opvoedstijl past bij jullie?
Opvoedstijl? Waar heb je het over? Dat gaat toch vanzelf, net als bij mijn ouders. Zo is dat, beaamt je partner. Maar waarschijnlijk is hij/zij anders opgevoed dan jij. Hoe maken we onze eigen blauwdruk van ons jonge gezin?  Wat vinden wij belangrijk? Wat is opvoeden, hoe doe je dat?

Wat ik je kan bieden…

Door te vragen en te luisteren maak ik een blauwdruk van jullie gezin en relatie. Ik bepaal daarop -in overleg met jullie- wat de aanpak is die past bij jullie. Er is geen toverformule, er zijn talloze methodieken en therapieën. Ik put daaruit al naar gelang de situatie, en val daarbij terug op mijn opleidingen, nascholing en brede ervaring.

We kijken naar jullie gezinnen van herkomst en halen onuitgesproken verwachtingen boven tafel. Langzaam komt de blauwdruk van jullie gezin naar boven en gaan we kijken hoe je die kunt implementeren in de organisatie van de dag.

Koefnoentjes
Inspiratieshop