Life & Family management

"Good morning, let the stress begin!"

Het samengestelde gezin

Therapievorm

Het samengesteld of nieuwe gezin

Een samengesteld gezin is complex. Er lopen veel lijntjes tussen alle relaties die er zijn, en dit kan zomaar een ingewikkelde bedoening worden!  In je hoofd, in je huis, maar ook in de relatie met je nieuwe liefde.
Een kerngezin (alle kinderen zijn van dezelfde ouders) groeit geleidelijk.  Je bent verliefd, wordt partners en wat later word je -tegelijk- ouder.

Hoe anders is dat bij het samengesteld gezin.
Het opgenoemde rijtje blijft, maar nu komt er een scheiding achteraan. Met alle verdriet van dien! Dan volgt (vaak) de tijd van het éénoudergezin en daarna vormt zich pas het samengesteld gezin.
In dit nieuwe gezin zijn de kinderen er eerst en volgt dan de nieuwe partner. En hoe verliefd de partners ook zijn, de kinderen zijn dat niet.

Het is voor iedereen wennen

Het is niemands schuld als dit spanningen geeft. Het is gewoon zo. Je staat nou eenmaal niet meer aan het begin. Je hebt te maken met een (soms vechtende) ex, er is een nieuwe vriend(in), die ook een rol opeist. De kinderen wonen voortaan in twee huizen, moeten leren omgaan met de nieuwe partners van hun ouders. En soms moeten ze ook samen gaan wonen met ‘vreemde’ kinderen en hun ouders delen. Kortom: het is eerder een wonder als dit ‘vanzelf’ goed gaat.

Wat ik je kan bieden…

Door te vragen en te luisteren als coach vorm ik me een beeld van jullie samengesteld gezin en jullie relatie. Ik bepaal daarna -in overleg met jullie- wat de aanpak is die past bij jullie. Er is geen toverformule, er zijn talloze methodieken en therapieën. Ik put daaruit al naar gelang de situatie, en val daarbij terug op mijn opleidingen, nascholing en brede ervaring als life & family coach. 

We kijken naar alles wat er was, want om een blauwdruk te maken van jullie nieuwe gezin, moet je het oude los hebben gelaten. En al is het partnerschap gestopt, het ouderschap blijft bestaan. De andere ouder zal altijd een belangrijke rol hebben in het leven van je kinderen. Helaas is dit best vaak ingewikkeld, maar conflict én ouderschap gaan maar moeilijk samen. 

Koefnoentjes
Inspiratieshop